Moskau Restaurants & Gourmet Experience Moscow Hotspot Metropol Hotel

An kaum einem anderen Ort in der russischen Metropole lässt sich Geschichte so unmittelbar erfahren wie im Hotel Metropol. In Sichtweite zum Roten Platz und direkt gegenüber dem berühmten Bolshoi thront das historische Gebäude. Für die meisten Russen ist das Metropol eine feste Instanz und viele Russen identifizieren sich mit ihm. 1905 eröffnete der imposanteste Jugendstilbau Moskaus.

Moskau Restaurants & Gourmet Experience Moscow | Hotspot Metropol Hotel

Die Galerie im ersten Stock ist gleichsam ein Who-is-Who der internationalen VIPs aus über 100 Jahren. Man trifft sich in der mondänen Lobby für angeregte Geschäftsbesprechungen oder entspannt im intimeren Barbereich bei einer original russischen Teezeremonie.

Depardieu und der große Blonde mit dem schwarzen Schuh

Die Direktion ist in schweizerischen Händen: Dominique Godat, der über 17 Jahre als Direktor des renommierten Kulm Hotels in St. Moritz waltete, ist im Sommer 2013 nach Moskau übergesiedelt. Seither sind in der Führungsebene erfahrene Schweizer am Werk. Godat rekrutierte als erstes motivierte Mitarbeiter und brachte das Metropol so auf ein neues Service-Niveau.

Dominique Godat, GM Metropol Hotel

Vor wenigen Jahren wurde das Hotel für fast 250 Millionen Franken von einem russischen Investor gekauft. Das Metropol soll wieder die Nummer eins in Moskau werden - dafür sind unter anderem Renovationen für 150 Millionen Franken geplant.

Restaurant Savva im Metropol Hotel  

Mit dem Savva besitzt das Metropol ein exquisites Gourmet-Restaurant. Andrey Shmakov bringt eigenständige "New Russian-Nordic Cuisine" auf die Tische – die exzellenten Aromen und Optiken überzeugen. An der Chaliapin Bar wird die original russische Teezeremonie serviert - die lässigste Art der kulinarischen Kommunikation. Etwas außerhalb der City besorgt das Metropol-Serviceteam um Chef Shmakov das Catering für das wunderschönen Petroff Palace, ein Privat-Hotel mit faszinierendem Ambiente. NR

PS: Ein Restaurant-Tip von mir ist das Orange Tree von Andrey Dellos. Dort arbeitete bis vor kurzem Sternekoch Sauli Kemppainen, bekannt aus der Berliner Quadriga. Kemppainen ist jetzt aber nach Finnland zurückgekehrt und würde jederzeit wieder in Deutschland durchstarten.

Wo Sie in Moskau am besten speisen, empfohlen vom Metropol-Chefconcierge:

Gourmet experience in Moscow

Recommended by Chief Concierge of Metropol Hotel Moscow

President of "Les Clefs d'Or", Russia - Andrey Korystov

Best restaurants with the Russian cuisine:

• White Rabbit, Restaurant and Gastrobar Russian cuisine with the latest culinary trends and Russian products. Located under a glass dome on a 16th floor of Smolenskiy Passage.

Savva Metropol Andrey Shmakov

SAVVA restaurant The signature-dining restaurant of historical Hotel Metropol and one of the hottest dining destinations for Moscow gourmets. Executive chef of Hotel Metropol Andrei Shmakov is the man behind SAVVA’s culinary concept. Andrei has presented a menu of contemporary Russian cuisine with distinct Baltic influence. The restaurant is named after the hotel’s founder – the legendary benefactor Savva Mamontov.

The terrace offers a less formal and a more personal view of the Bolshoi Theatre, the Historical Museum and the spacious Teatralnaya Square. It is a perfect spot for observing people passing by – famous characters of Moscow life, visitors, and most certainly your friends and acquaintances.

• Grand Café Dr.Zhivago A recently opened restaurant in the very heart of Moscow, just a block from Kremlin, carries the name of the legendary novel, as well as creates its own intriguing story line. The place is about to prove that Russian cuisine can be modern. This new successful spot on the gastronomic map of Moscow was created by restaurateur Alexander Rappoport.

• Café Pushkin, restaurant French-Russian cuisine, recreation of an aristocratic mansion atmosphere, looking like a nineteenth-century mansion.

LavkaLavka restaurant Farm restaurant LavkaLavka is a new Russian cuisine restaurant. We aren’t trying to recreate 18th century cuisine, but instead to keep these traditions and respectfully follow them it in our daily work. we strive to rediscover, explore and bring back to our tables these forgotten products, which can be supplied locally by our farmers.

• BOLSHOI restaurant The cuisine of the BOLSHOI restaurant is distinguished by the principle of haute cuisine. An exclusive collection of modern art painters and sculptors. Both two spacious halls are filled with luxury furniture, made by Ralph Lauren, the real adherent of simple elegancy and detailed naturalness.

• MariVanna Moscow In the morning, it smells like fresh pastries at the MariVanna – appetizing cottage cheese balls and puffy omelet are served here at breakfasts. At lunchtime, you can have a fantastic break and try a bowl of nourishing borscht or duck leg with buckwheat. The style of the restaurant reminds the old Russian flat, warm, nice and cozy.

• Gusyatnikoff restaurant There is an assortment of northern fish, rabbit paté on pumpkin marmalade in a flurry of pistachios, salted whitefish enveloped in potato slices, sturgeon with caviar sauce, nourishing bone broth, stuffed pike, delicate veal cutlets with buckwheat, pike cutlets with potato pancakes, breaded hand-pressed goose patties.

Luxury restaurants in Moscow:

• Semifreddo restaurant Semifreddo is one of the best known restaurants in Moscow, and with good reason. It has been part of San Pellegrino’s 100 Best Restaurants list, and its chef is none other than Nino Graziano, two Michelin star holder and one of the most recognized Italian chefs in the world. Semifreddo has been a home to any festivity imaginable, as well as also being a regular casual meeting point for regulars and one-time visitors alike.

• Turandot restaurant & social club The fantasy palace with numerous authentic objects keeping the memory of the past centuries is the only example of a modern decorative building where architectural principles and techniques of the Absolutism Period were revived. European and Asian cuisines.

• Sixty restaurant

• La Maree

• Baccarat Cristal Room

6 new popular restaurants:

• Glenuilll • Twins • Academy by Denis Calmis • Ryby net • Tehnikum • Severyane