Was passt besser zur beindruckenden Sammlung an zeitgenössischer chinesischer Kunst im China Club als ein Glas KRUG Champagne! Gastgeber Franz Kranzfelder und Michael Grimm sind Gastro-Profis - und so lief auch das anspruchsvolle Menü wie am Schnürchen: Ein absolut fantastischer Abend mit den Gütern Krug, Newton, Ao Yun und Château d'Yquem.
Das exzellente Menü:
Knusprige Entenrolle · Thunfisch mit Forellenkaviar · Hummer Dumpling
Krug Grande Cuvée 164e Edition
Michael Grimm (19+): "...Am Anfang sehr verschlossen, öffnete sich erst nach gewisser Zeit im Glas. Aber dann diese unglaubliche Komplexität und Balance. Wahrlich ein Grande Champagne. Nächstes Mal wird der dekantiert!
Trilogie Jakobsmuschel mit Kaviar, Gebackene Riesengarnele mit Zitronen-Sesam-Wasabimayonnaise, Vegetarisches Dim Sum
Newton Unfiltered Cabernet Sauvignon 2014
Michael Grimm (18-18,5): "...sehr schöne, reife, klare Frucht, tolle Cassis-Noten, am Gaumen große Finesse, dezent spicy, lang, große Balance, sehr schön, Charakter.
Robert Parker (93): "...A blend of 92% Cabernet Sauvignon and the rest Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec and Merlot, Newton's 2014 Cabernet Sauvignon Unfiltered has a dense ruby/purple color, a beautiful nose of blackcurrants, licorice, camphor and incense. There's some spice box and subtle background oak as well. It is medium to full-bodied, elegant, and like most of Newton's wines, seems to represent a beautiful crossover between the elegance and finesse of a great Bordeaux and the ripeness, power and exuberance of a Napa Cabernet Sauvignon. Drink it over the next 20+ years."
James Suckling (93): "...This Newton underlines the finesse and tension of the 2014 vintage in Napa with a full to medium body, ultra-fine tannins and a bright and energetic finish. Plenty of subtle blackcurrant, tobacco and forest-floor undertones. Drink or hold."
Suppe "Tanjia" Style mit Foie-Gras Wan Tan
Newton Single Vineyard Mount Veeder 2014
Michael Grimm (19+): "...sehr komplexe Nase, spicy, viel Frucht ohne zu fruchtig zu sein, wow, sehr komplex auch am Gaumen, sehr lang, große Struktur" James Suckling (96): "...Unique aromas of wet earth, mushrooms, dark fruits and flowers follow through to a full body, rich and chewy tannins and a powerful finish. This is muscular yet polished showing depth and length. Give it until 2020 to show you what it really has".
Chef Tam's geröstete Ente mit chinesischen Kräutern Kurz gebratene Rinderfiletwürfel in schwarzer Pfeffersauce Pak Choi mit einer Auswahl gedämpftem Enoki, Shimeji & Button Pilzen Duftreis
Ao Yun 2014
Michael Grimm (18,5+): "...kompakte, würzige Nase, gewisse Rauch- und Rösnoten, feine vegetale Noten, gute Struktur und Säure, erinnert in Stilistik eher an klassischen Bordeaux"
James Suckling gab dem ersten Jahrgang 2013 folgende Bewertung
James Suckling (93): "...Aromas of blackberry, blueberry and olives. Hints of bark and mushroom. Currants. Full body, ultra-fine tannins and a beautiful finish. A lovely dark fruit undertone. Minerally and very fine. Made of cabernet sauvignon with a touch of cabernet franc. This is 28 hectares in total. The vines have 10 years. It's all handmade. Beautiful structure and depth. This is a wine that really impresses with all the finesse and quality of tannins. Goes on for minutes. Better in 2020 but so fine now."
Und der 2014er ist laut allen, die die Erfahrung mit beiden Jahrgängen haben, bereits noch besser. Potential ist da und Entwicklung zeigt nach oben. Nach Deutschland kamen insgesamt nur 300 Flaschen. 6 haben wir getrunken. Bleiben noch 294. Das ist nicht viel.
Quark-Mousse mit kandierten Zitrusfrüchten und Organgensauerrahmeis
Château d'Yquem 2007
Robert Parker (98): "...Tasted single blind against its peers. Under blind conditions, the Yquem 2007 shines like a diamond. Nevertheless, it is initially rather taciturn on the nose, eventually opening up beautifully with touches of lemon curd, Mirabelle, and clear honey. The palate is medium-bodied with very fine definition and there seems to be a great deal of energy and vigor dispensed for your pleasure. There is such race and nervosity, and then that finish just purrs with harmony and focus. This Yquem feels just so alive and vivacious, yet there is an effortless quality here that is unmatched by its peers. Tasted January 2011"